×

Velgen online kopen, waar moet je opletten?

Of je nou stalen velgen of lichtmetalen velgen koopt, er zijn een aantal punten waar je op moet letten. Velgen kennen namelijk een aantal verschillende maten waarmee je rekening moet houden. Koop je wielen met de verkeerde afmetingen dan kan het zijn dat de velgen niet passen of dat het rijgedrag van je auto wordt benadeeld.

Verschillende maten

Breedte

De breedte van de velg wordt aangegeven in het aantal J, dit komt overeen met de vorm van het velgbed. 1 J staat voor 1 inch (2,54cm) de velgenbreedte worden gemeten tussen de opstaande velgranden.

Steekmaat

Dit is voor veel auto’s verschillend. De steekmaat bestaat uit het aantal gaten voor bouten of moeren dat de velg heeft, en de diameter van de denkbeeldige cirkel die door de harten van de gaten loopt.

Naafgat

De naafas is het uitstekende deel van de remschijf van de auto waar het wiel over heen gaat. Het naafgat zorgt ervoor dat de velg goed gecentreerd op de auto gemonteerd wordt. Het naafgat van de velg dient dezelfde diameter te hebben als de naafas van de auto. Er mag dus geen speling tussen het naafgat en naafas voorkomen.

Bij de meeste aftermarket velgen worden de naafgaten groter gemaakt zodat de velgen op meerder auto’s geplaatst kunnen worden. Om ervoor te zorgen dat de velg zich toch goed centreert plaatst men een centreerring.

ET waarde

Deze geeft aan hoever de velg naar binnen of buiten komt te staan. De ET waarde komt heel erg nauw en mag slechts +/- 5 millimeters afwijken. Als je bij originele-velgen.com wielen koopt dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Wij verkopen alleen originele velgen die specifiek voor jouw auto zijn geproduceerd.

Een voorbeeld van een veel voorkomende steekmaat is 5×100 dit wil dus zeggen dat de velg vijf boutgaten heeft en dat de cirkel door die boutgaten een diameter heeft van 100 millimeter.

Originele velgen kopen? Controleer altijd de binnenzijde

Wil je online velgen kopen of bij een garage op de hoek, controleer originele wielen altijd op het originele fabrikant nummer en logo. Staan die er niet in vermeld, dan is de kans groot dat de velgen niet origineel zijn. Zo staan in originele Volkswagen velgen altijd het VW logo erin gedrukt en wordt het OE artikelnummer aangegeven.

Benieuwd naar de voordelen van originele velgen? Bekijk ons assortiment

Automerken in ons assortiment

Wij leveren originele velgen voor een groot scala aan automerken.