×

Bandenmaat

Wat staat er op een band vermeld?

De bandenmaat van uw banden staat op de zijkant van uw banden. Soms weten mensen niet precies hoe ze bandenmaten moeten lezen. Hieronder ziet u welke informatie op uw autoband staat en de uitleg over de juiste bandenmaten.

Uitleg bandenmaat

Bandenmaten en draagvermogen

Bandenmaten geven ook het draagvermogen weer. Het draagvermogen van een band wordt gedefinieerd als de maximum toegelaten belasting die door een gewicht op een band mag uitgeoefend worden. Bandenmaten geven dus extra informatie om the voorkomen dat u uw auto niet overbelast.

Van overbelasting en een te hoge snelheid zal u aan uw banden niet meteen iets merken. Overbelasting werkt echter zoals een te lage luchtdruk. De band zal sneller verslijten en de kans op een klapband neemt toe.

Ernstiger is een combinatie van meerdere negatieve factoren zoals overbelasting, een te lage luchtdruk, hoge snelheid en daarbij hoge buitentemperaturen (bijvoorbeeld onderweg naar het warme zuiden). De draagkracht van de banden moet de daadwerkelijke aslast van uw auto afdekken. Deze index stemt overeen met het maximale draagvermogen van een band bij zijn maximale snelheid. Deze index wordt aangeduid door het symbool LI (Load Index). Deze code staat voor het maximale laadvermogen van de band in kg.

Li = draagvermogenindex Kg = draagvermogen van een band

De banden moeten ook aangepast zijn aan de snelheid van uw voertuig. De maximaal toegelaten snelheid van een band wordt aangegeven door het symbool SI (snelheidsindex).

Automerken in ons assortiment

Wij leveren originele velgen voor een groot scala aan automerken.